«رنج نباید تو را غمگین کند، این همان‌جایی است که اغلب مردم اشتباه می‌کنند. رنجت را تحمل نکن، رنجت را درک کن. وقتی آگاه شوی، بیچارگی‌ات هم تمام می‌شود.»

درک کردن رنج، همان کاری است که در تمام طول زندگی باید انجامش دهیم. چون زندگی آسان و عادلانه نیست و همیشه چیزی برایمان دارد. برای درک کردن رنج، آگاه شدن و پایان دادن به بیچارگی، چه راهی بهتر از پناه بردن به داستان‌ها و شنیدن قصه‌ آدم‌هایی که درست مانند ما رنج کشیده‌اند؟

در این یادداشت از وبلاگ طاقچه به سراغ کتاب‌هایی رفته‌ایم که شخصیت‌هایش، در زندگیشان حسابی رنج کشیده‌اند. درست مانند شخصیت اصلی کتاب بادام. اگر از خواندن داستان بادام لذت بردید، شانسی هم به کتاب‌های این فهرست بدهید.

 

اعجوبه

اگر در یک محیط عمومی مانند مدرسه، یک جلسه‌ی کاری یا … ظاهر شوید و همه بهتان زل بزنند، چه احساسی به شما دست می‌دهد؟ احتمالاً معذب می‌شوید. حالا اگر رویشان را برگردانند و نچ‌نچ کنند چطور؟ قرار گرفتن در چنین موقعیتی خیلی سخت است. اما این چیزی است که اوگی در تمام عمرش تحمل کرده است! او به خاطر قیافه‌ی عجیب و غریبش، همیشه خودش را از مردم قایم کرده است. مدرسه نرفته و توی زمین بازی مجبور بوده با دلسوزی آدم‌ها و سوال‌های عجیب غریبشان کنار بیاید. اما حالا که پدر و مادرش تصمیم گرفته‌اند او را به مدرسه بفرستند، اوضاع قرار است خیلی‌خیلی پیچیده‌تر از این‌ها بشود.

 

داستان کتاب، داستان زندگی آگوست است که با یک بیماری ژنتیکی نادر به دنیا آمده است. بیماری که باعث شده تا صورتش از فرم بیفتد. به‌غیر از این، او هیچ فرقی با همسن و سالانش ندارد. اما ترس از نگاه‌ها و قضاوت‌های مردم دلیلی است که او را از محیط‌های اجتماعی مانند مدرسه و … دور نگه داشته است. آر.جی. پالاسیو در این داستان، به خوبی از مواجهه‌ی اوگی با مدرسه و اجتماع می‌گوید و روند تغییرات او (و همینطور دوستانش) را به خوبی شرح می‌دهد. 

فیلم اعجوبه (شگفتی) با بازی جیکوب ترمبلی، جولیا رابرتس و اوون ویلسون در سال ۲۰۱۷ اکران شد. هرچند کتاب جزئیات بیشتری دارد و کامل‌تر است، اما به‌هرحال دیدن فیلم هم خالی از لطف نیست.

 

ماجرای عجیب سگی در شب

شاید شما هم این شعار معروف درباره اوتیسم را شنیده باشید: «اوتیسم بیماری نیست، تفاوت است.» اما وقتی از تفاوت حرف می‌زنیم، دقیقاً از چه چیزی حرف می‌زنیم؟ کسی که اوتیسم دارد دنیا را چطور می‌بیند؟ زندگی روزمره‌اش چه تفاوت‌هایی با زندگی انسان‌های دیگر دارد؟ مارک هادون با نوشتن کتاب ماجرای عجیب سگی در شب به این سوال‌ها جواب داده است.

 

 

کریستوفر نوجوانی است که اوتیسم دارد. او همراه با پدرش زندگی می‌کند و در مدرسه‌ کودکان استثنایی درس می‌خواند. در ظاهر همه چیز در زندگی او عادی است اما از روزی که ولینگتون، سگ همسایه کشته می‌شود، دنیای او زیرورو می‌شود. او بسیار باهوش است؛ می‌تواند معادلات پیچیده ریاضی را در ذهنش حل کند اما وقتی پای چیزهای پیش پا افتاده و روزمره وسط باشد، کار برایش سخت می‌شود. حالا پلیس به او شک کرده که آیا در کشتن ولینگتون نقش داشته یا نه. این موضوع جرقه‌ای در ذهن او می‌زند؛ کریستوفر باید بفهمد که چه کسی ولینگتون را کشته است!

 

 

این کتاب، همان کتابی است که به ما نشان می‌دهد این تفاوت، یعنی اوتیسم، خود را به چه شکل نشان می‌دهد. علاوه‌بر این، ما را از شرایط افرادی که اوتیسم دارند آگاه می‌کند و به‌مان می‌آموزد در برخورد با یک فرد اوتیستیک باید چه رفتاری داشته باشیم.